Tuesday, 29 September 2015

Korang Tau Tak 7

Assalamualaikum..
Hari ni saya nak share testimoni  Vitamin C SR Shaklee dari Dr.Azhan Pakar Bedah HUKM



Macam saya khabarkan sebelum ni.. Vitamin C sangat penting...Ya memang kita boleh je dapat dari sumber semulajadi tapi larat tak nak makan 7 biji oren sehari untuk memenuhi keperluan tubuh..Kan? kembung perut sebab makan buah oren la nanti..Bersedia je la kalau jerawat mula hilang, kulit cantik, gigi n gusi sihat, jarang sakit, nafas tak berbau dan kuku cantik kalau amal Vit C Shaklee ni..

Monday, 28 September 2015

segmen : jom tambah followers

Assalamualaikum..
Jom blogger Join Segmen Jom Tambah Follower ni
KLIK JE BANNER NI

http://jmbelog.blogspot.my/2015/09/segmen-jom-tambah-follower.html 


Jom support each other sambil tambah kenalan dan bina jaringan ukhwah
Follower blog saya 149 ..hehehe

Sunday, 27 September 2015

homemade beef patty

Assalamualailaikum..
Happy Sunday peeps..and raya mood masih ada lagi kan..Salam AidilAdha..hari ni lastday raya..hihihi..Rasa lama je tak post entry ..hari ni nak share resepi buat beef patty..since raya korban ni banyak daging so kita pelbagaikan resepi je sebab asik makan kari kambing, sambal daging, masak lemak , daging kicap, rendang, sup dan macam2 lagi resepi tradisional kita so hari ni saya tergerak nak buat beef patty..resepi mudah je..bole buat kat rumah...ala2 burger bakar gitu..hihi




Bahan-bahan
Daging lembu dikisar ( saya buat 750g sahaja )
Serbuk roti 2 sudu besar
Bawang merah 2 biji dan Bawang putih 2 ulas ( blend halus )
Telur 1 biji ( pukul telur dulu )
Serbuk jintan hitam ( Mixed spice powder )
Serbuk lada hitam ikut suka
Garam dan gula secukup rasa
#Gaulkan semua bahan sebati :) dan buat bentuk daging burger..




Ni la rupanya beef patty saya kepal-kepalkan tadi..ni sedang bakar atas kuali leper tu..tebal beef patty saya ni satu inci..( tebalkan ) hihi.. besar sama je ngan saiz roti burger
Bahan2 lain tu pandai2la korang..sos lada hitam, sos cili, mayonis,thousand island ,tomato, salad , timun, roti burger  dan cheese semua tu..saya memadai dengan ape yang ada dalam peti kat rumahje...hehehe..


Ni la hasil beef patty tadi..pastu dah excited sangat sampai terlupa celup daging yang siap bakar tadi dalam sos lada hitam ( sos lada hitam atas kuali sedang dipanaskan, nak senang beli je pun boleh )..sebab sibuk sangat nak make over burger..hihi..Lepas amik gambar terpaksa leraikan balik sebab nak celup patty dalam sos lada hitam..celup sekali ngan cheese yang dah lekat kat patty..then bismillah dan terus NGAP..NYAmNYAM..Alhamdulillah kenyang sangat..3 beranak je makan...habis licin semua..sedap, kenyang dan puas..:) percubaan pertama berjaya..Alhamdulillah Nanti korang cuba gak k.. :)
Sekian


Thursday, 24 September 2015

sayu dan terkesan

Assalamualaikum
Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua pembaca blog saya ( kalaulah ada...huhu )sayu plak rasa bila terbaca entry Kak Cery yang memaparkan lembaran isi khutbah Rasullulah Saw ya Allah..teringat pula simbolik raya korban yang mengangkat kisah pengorbanan seorang anak(Nabi Ismail as) demi memenuhi dan melaksanakan tugasan Ayahandanya ( Nabi Ibrahim as ) yang diperintah Allah ..kalau hayati cerita ni memang berairlah mata..kisah ni ada dalam AlQuran...sempena raya kurban ni saya selitkan sekali Khutbah Terakhir Baginda Nabi Muhammad Rasulullah saw..semoga menjadi ingatan buat saya dan semua..Selawat dan Salam  



Khutbah Terakhir Nabi 
Kredit : Kak Cery

Tuesday, 22 September 2015

Korang Tau Tak 6

Assalamualaikum..
Kalau korang ialah wanita...korang patut ada 7B
Mungkin BC boleh bantu..eh Bantu pun B la-hikss
Korang kenal tak semua adik beradik BC ni..
Hey bukan BCL Bunga Citra Lestari la..Ni BC B Complex Shaklee..hehehe
Jom tgk senarai adik beradik BC ni..
Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12.
Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda.
Apa pulak 7B tu..hrmmm


Perempuan kalau boleh bukan setakat 3B atau 4B je..Kalau boleh biar ada semua 7B
Biar cantik kemudian cerdas pula otak dan fikirannya, berakhlak dan berbudi bahasa..berani lagi..badan pula biar sentiasa sihat dan kemas..business tu maksud saya kalau boleh ada memang bagus contohi Khadijah ra..besar kecil tak jadi soal..dan B Complex utk bantu korang menghadapi 6 lagi tu..sebab B Complex bantu korang berkulit cantik , bantu otak cerdas sebab ada asid folic yang penting utk bina sel otak..bantu korang dari stress dan marah2 yang secara tak lansung mengawal sikap dan kelakuan korang..lebih berkeyakinan..bantu metabolisma tubuh. badan sihat dan kemas, dan boleh juga dijadikan peluang perniagaan bila join shaklee..Nah senang kan..semoga semuanya mudah dengan izinNya juga..:)
 Nak BC Shaklee..KLIK JE ORDER ONLINE NOW atas kanan tu k.. 

Monday, 21 September 2015

burung tak berkicau

Assalammualaikum..
Hari ni macam terlebih rajin buat entry...nak citer pasal burung yang saya jumpa masa kemas rumah..anak burung ni bising dan bila dicari rupanya dalam sarang kat pokok picus/pokok ara tepi rumah saya....so saje je la kuak dahannya nak amik gambar- susah jugak..x sentuh pun .agaknya sebab anak burung tu bising sangat..mak burung tu pun datang la duduk jauh2 sikit sambil berkicau nyaring...(takut dia kita culik anak dia ) hehehe..burung merbah rupanya...hepi tengok anakburung ni..Allah hantar burung buat sarang dalam kawasan taman rumah saya..tanda rezeki kan..ialah pokok yang kita tanam, jaga, cantas dan hias sendiri ada burung datang buat sarang..sape tak suka kan? :)


Ok bila sebut pasal burung ni..memang yang saya tahu burung adalah salah satu haiwan yang paling senang kita nampak sebagai pemberi petunjuk atau tanda dari Tuhan - sama la mcm kisah Habil dan Qabil dalam Alquran ..apa yang saya nak bagitahu kat sini pasal tanda dari burung juga..tapi tanda kiamat..dan diingatkan kiamat hanya berlaku pada hari JUMAAT..memang kita tak tahu jumaat bila tapi haiwan2 akan dapat hintnya ...salah satunya dari burung..biasa kalau kat umah saya..pukul 7.00 pagi tu memang bising kicauan burung ..maklum burungkan terbang pagi balik petang....memang sakan la bunyinya..tiap2 hari mcm tu..cuma yang mmg perasan sangat bila pagi Jumaat je..senyap..tak berbunyi..tak kepoh macam hari2 lain..saya ulang2 rutin dengar memang sama - Sabtu-Khamis memang becok bunyinya..tapi bila hari Jumaat je senyap semua..sesekali berdecit yang bagi saya ..anak2 burung berbunyi pastu mak dia suo shut up..mcm tu..heeee..pastu biasa kalau Jumaat paginya memang agak sunyi sepi sangatlah..tanpa kicauan burung..kalau tak caya cuba teliti habit burung..Ya Allah burung pun bersiap sedia menjelang Jumaat takut2 jumaat terakhir dan kiamat..muhasabah semoga kita dalam redhaNya..Amin

Sunday, 20 September 2015

Tanda

Nak hujan ada tanda, nak masuk Ramadhan ada tanda, nak raya ada tanda, nak kiamat juga ada tanda. Sikap manusia juga menjadi ukuran tanda.. “KAMU KENAL MEREKA DARI KATA-KATANYA"-"KAMU KENAL MEREKA DARI PERBUATANNYA", kata Allah. Orang berilmu, beriman dan takutkan Allah ada tandanya. Orang marah ada tanda, orang suka ada tanda, orang zuhud dan tawaduk ada tanda dan orang riak pun ada tandanya juga.- warga prihatin

Semoga menjadi panduan dan sempadan diri dalam melorong jalan kepadaNya..

Saturday, 19 September 2015

Korang Tau Tak 5

Assalamualaikum..
Korang tau tak makan banyak bawang putih bantu kulit cantik dan licin? 
kalau ada yg tak kenal bawang putih..memang kesian..anyway takpe kita belajar sesama..to all readers..baca entry ni..kalau tak baca saya tak rugi anda pun tak untung kan..mana la tau kalau2 perkongsian ni boleh bantu..kat rumah mesti ada bawang putihkan? Nak kurangkan masalah jerawat makan la bawang putih lebih2 sikit..kalau masak2 tu bubuh lebih2 sikit bawang putih pesan la siap2 kat tukang masak..kenapa..sebab bawang putih bersifat antifungal dan anti bakteria..jerawat kan sebab radang kulit dan bakteria kan? lagi satu masalah kulit ialah panau..biasa dulu2 orang tua2 pesan kalau ada panau2 kat kulit (yang putih2 tompok kecik) hiris halus2 tampalkan kat panau..tapiii..tahan la pijau n kebas. Biasa apa yang ada dengan kita, yang kita selalu nampak memang kita tak perasan kebaikan atau keistimewaannya..nak jugak cari yang jauh2 kan..kat dapur uma kita byk je bawang putih kadang sampai kering2 sebab tak makan..selain masalah jerawat, panau, kulit rengsa atau kering .bawang putih ni ada banyak lagi kebaikan yang tak dijangka..nak tahu kena rajinkan diri google la k :)

 Garlic Complex #flatlay
    
Tapikan kalau banyak makan bawang putih ni,badan akan ada bau kan?..sebab tu saya tak kisah kalau takde bawang ni..tapi hati memang teringin sangat nak amalkan..bila tau betapa banyak khasiat dan keistimewaannya..ada member amalkan makan bawang putih mentah hiris2 campur salad2 dll..kulit memang cantik..prinsip dia..tubuh badan n kesihatan kulit lg penting..BAU? mandi-perfum n deodorant ada..Akhirnya niat hati nak amalkan bawang putih berjaya bila jumpa Garlic Complex Shaklee ni sebagai alternatif..bawang putih biasa tu dah selalu makan sekarang tapi bila nak lebih2 saya lebih suka ambil tablet..sama je khasiat..insyaAllah..
kekadang kalau nak goreng sayur saya tumbuk 3 biji tablet buat rencah je..hehehe

NANTIKAN ENTRY RAHSIA KECANTIKAN KULIT WANITA KULIT HITAM AFRIKA

Friday, 18 September 2015

GO SHOP OK KE

Hai..Just now saya riki2 kat go shop ..rasa hati macam nak shopping , hee
selalu sangat tengok iklan go shop ada tv bole beli ni..tapi disebabkan saya ni cerewet dan selective so banyak2 iklan go shop memang tak berapa nak heran..tapi lama2 mcm best plak tengok..menarik....kualiti nampak bagus je (macam yg diiklankan dalam tv la..mmg nampak hebat dan bagus je kan)..tetiba macam nak borong2 plak...tu lah pompuan kan..shopping melancong dan makan2 memang menang ..hihihi..tengok  ni terus jatuh hati...ok dah jumpa pembantu yg boleh buat rumah lagi kemas dan rapi..DYNAMIC MULTIFUNCTION RACK..

  • Boleh sidai hampir 100 helai baju..ada double side expansion lagi..Wow sesuai untuk saya yang suka kumpul baju utk dibasuh..dan dikeringkan...kiki 
  • Ada roda boleh tolak2 dah senang keje kalau sidai luar time hujan..tolakkan je masuk dalam..pastu ada extand untuk sangkut baju..
  • Kukuh untuk guna sidai bedsheet , comforters dan langsir yang besar tu..lagi senang kerja ni..
  • Jimat ruang boleh lipat2 dan simpan je kat sudut dinding..sesuai utk yang tak suka semak macam saya 
  • Material ABS plastic dan Stainless Steel pipes. ringan dan mudah
Beli dan guna dulu -kalau bagus bagai diiklankan baru boleh decide beli yang lain kan..hehehe

Thursday, 17 September 2015

PAK PUTRA RESTAURANT

Assalamualaikum..
Tetiba rasa macam nak up entry review restoran pak putra..lama giler dah jadi regular customer restoran ni..dari awal2 pak putra business lagi..haa kalau korang nak tau ni la tempat nak makan ROTI NAN dan AYAM TANDOORI paling mabeles di Melaka dan Malaysia..Terasa kat tekak ni perapan rempah ayam yang dibakar...makan ngan roti cheese nan yang lembut gebu bersama kuah dal dan kuah cili hijau yg diperah limau..Ya Allah terima kasih atas deria rasa lidah yg diberi..sedap dan nikmatnya rasa makanan ni..Fynn Jamal pun sanggup drive dari KL ke Melaka semata2 nak ulang makan roti nan dan ayam tandoori yang best ni..hihi..



Sedap hokeh..dan memang ramai tak kira bangsa cina india melayu serani mat salih makan sini sampai jilat jari ( jilat jari kan sunnah ) hihi..saya dan husband makan sini sejak zaman u lagi..tersinggah sebenarnya sebab lapar penat merayap cari barang elektronik dan elektrik utk guna buat projek tahun akhir uTem. time tu pak putra yg bakar roti dan ayam dibantu 2 pekerja lap2 meja,amik order dan buat air..dan wife pak putra tu jaga kaunter duit  (wife dia cina muslim).. dan ada 1 lagi wanita bujang cina yang basuh pinggan kat belakang..

Tuesday, 15 September 2015

Korang Tau Tak 4

Kenapa even everyday korang2 ada buat workout tapi tak selim2 jugak? 
Inilah sebab nya...hehehe


Kalau betul2 nak fit rela dalam terpaksa lah buat workout lebih dari 30 minit..barulah tubuh boleh fokus pada lebihan2 lemak yang korang nak singkirkan..at least 1 -2 hour mcm tu..kalau betul2 routine memang lagi cun lah.. Ingat ye crush diet boleh buat otot korang lembik so selain workout..makanlah makanan berkhasiat, ambil makanan tinggi protein atau korang boleh ambil ESP Shaklee atau Chinch Shake Shaklee..
Chinch Shake Shaklee ada 3 perisa Vanila/ Coklat/ Mocha..Bantu badan FIT dan yang workout kalau nak lagi cepat lemak2 korang mencair dan tersingkir - Ambil Omega Guard dan Lecithin ye. CHECK IT OUT

Monday, 14 September 2015

Giveaway: BB Cream (Nurrul's Beauty) by RianaLittleCuties

Assalamualikum..
Bersempena kedatangan BB cream baru dalam industri kecantikan jom le ramai2 kita 
try. Ada rezeki dapatlah percuma BB cream dengan join GA ni..Mai lekaih klik banner bawah ni..

http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/giveaway-bb-cream-nurruls-beauty-by.html
CLIK BANNER FOR DETAILS 
Good luck!
kedatangan BB Cream baru ini dlm industri kecantikan semalaya - See more at: http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/giveaway-bb-cream-nurruls-beauty-by.html#sthash.bAMVH5Jx.dpuf
kedatangan BB Cream baru ini dlm industri kecantikan semalaya - See more at: http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/giveaway-bb-cream-nurruls-beauty-by.html#sthash.bAMVH5Jx.dpuf
kedatangan BB Cream baru ini dlm industri kecantikan semalaya - See more at: http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/giveaway-bb-cream-nurruls-beauty-by.html#sthash.bAMVH5Jx.dpuf

Sunday, 13 September 2015

Korang Tau Tak 3

Assalammualaikum..

Seiring perubahan waktu, manusia mula melakukan kembali kesilapan dan kemungkaran berulang2..Allah SWT mengutuskan nabi2 dan rasul2 untuk menyeru manusia kembali kepadaNya..Sehinggalah Allah mengutuskan Muhammad SAW iaitu nabi dan rasul terakhir penutup segala nabi..Semoga kita menjadi orang2 yang selalu beringat dan mengambil pengajaran ..

Friday, 11 September 2015

Apa yang kita faham tentang rezeki

Assalamualaikum
Korang Tau Tak? Walau apapun persepsi kita terhadap rezeki yang Tuhan berikan, sebagai umat Islam haruslah sentiasa bersangka baik kerana setiap rezeki makhluk di dunia ni termasuk kita yg bernama manusia telahpun ditetapkan oleh Allah SWT.Ingat..rezeki yang ditetapkan untuk kita takkan pernah akan sampai kepada orang lain dan rezeki yang ditetapkan untuk orang lain takkan pernah pula sampai kepada kita.Buat la macammana sekalipun cara kalau rezeki Allah kata kita punya mmg kita akan dapat-kalau ada yang nak mencantas, kalau ada yang menabur pasir pun..akan tetap datang juga rezeki itu kat kita. Kalau takde maknanya bukan rezeki kita lah tu..Simple kan? Tapi rezeki ni tidak terbatas dalam bentuk wang dan harta kekayaan semata... namun lebih luas dan menyeluruh..ilmu juga rezeki, kawan-kawan yang baik adalah rezeki, kesihatan, kemudahan, kelapangan masa, kasih sayang, kefahaman, jodoh, zuriat, keluarga , umur dan macam-macam lagi! Subhanallah, kalau senaraikan, cuba bayangkan, berapa banyak lagi nikmat rezeki yang saya dan kita semua selalu tak perasan dan kadang2 sampai lupa nak bersyukur. 

“Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?” Ar-Rahman

Wednesday, 9 September 2015

Korang Tau Tak 2

Assalamualaikum ..

1 Tablet Vitamin C SR mampu bertahan selama 5 jam dalam tubuh kita..:)
Vitamin C Shaklee ni bukan semata2 Asid Askorbik tau..tapi ia merupakan Vit C semulajadi yang hadir bersama komponen2 bioflavonoids asli yang sama khasiatnya seperti korang makan 7 biji OREN berkualiti tinggi..
haa..larat ke nak telan 7 biji oren setiap hari tu..kalau 7 biji OREN biasa pun dah RM10 kan..bayangkan lah nak telan tetiap hari..Cuba kira kosnya 1 bulan..dah rm300..baru oren je belum yg lain lagi..Nak jimat boleh dapatkan SR Vita-C Shaklee ni je.. Murah pun murah..1 botol ada 180 Tablets..untuk 6 bulan ok..

Korang Tau Tak 1



 Sebab tu saya pilih protein dari jenama Shaklee ni. Tiada yg setara sepertinya ..Satu2 nya Protein SOYA NonGMO yang berada di pasaran..hihi
Nak cuba 1 canister dulu?

Tuesday, 8 September 2015

SEGMEN:BLOGLIST KEKAL THEYANAONLY

GIVEAWAY

(blog anda akan diletakkan di dalam bloglist disidebar secara kekal)
TAMAT PADA 10 SEPTEMBER 2015, JAM 11:59PM

segmen theyanaonly ni bukan sekadar blogwalking tapi giveaway juga, ada hadiah bagi 2 orang yang bertuah. Macam mana nak join mudah sahaja baca bawah ni apa yang perlu anda lakukan
  1. buat "SEGMEN:BLOGLIST KEKAL THEYANAONLY" (jangan lupa linkkan)
  2. follow blog saya "i follow" (make sure jujur)
  3. follow twiter saya "i follow" (kalau ada twitter wajib)
  4. berapa kerap anda post cerita di blog anda ? (contoh dibawah pilih salah satu)
SETIAP HARI / SETIAP MINGGU / SETIAP 2 MINGGU
dua orang yang bertuah dipilih dengan cara random.org akan dapat hadiah special
JAWAB SOALAN:
Berapa kerap anda post cerita di blog anda ?
Setiap Minggu kadang2 Setiap Hari depends on mood :)

Monday, 7 September 2015

GIVEAWAY CHOCOLATE VOCHELLE BY DYAN ZAKI

Sape suka chocolate?
Boleh Join  GIVEAWAY  CHOCOLATE VOCHELLE BY DYAN ZAKI nih..


http://primrosebunga.blogspot.my/2015/09/giveaway-chocolate-vochelle-by-dyan.html
KLIK BANNER NI

Good Luck

GIVEAWAY: MY GRADUATION CELEBRATION!

Assalamualikum.
Hai.hai.hai..( mood bajet ramai reader..ahaha )
Panggil kawan2 JOIN GIVEAWAY: MY GRADUATION CELEBRATION! by Nur Raihanah ni..
Btw Congrats to Nur Raihanah.. KLIK BANNER UNTUK DETAILS DAN JOIN..

http://bajuwarnacoklat.blogspot.my/2015/09/giveaway-my-graduation-celebration.html

Peluang utk memenangi pelbagai HADIAH tau..semuanya menarik..So jangan lepaskan peluang ye..
SILA KLIK BANNER ATAS ..BACA DETAILS dan JOIN..
Mana tau rezeki Allah nak bagi kan..

SEBAR2 KAN... LAGI RAMAI JOIN LAGI MERIAH