Thursday, 26 November 2015

siapa rajin boleh jawab

ada yang rajin?..so saya buat ni untuk suka2..kalau ada yang rajin boleh lah jawab k :)


1. kampung in english is ......
2. an Inn is also known as ......
3. coyote is another word for ......
4. banshee is sound of ......
5. coffee is obtained from coffee ......
6. tea is obtained from tea ......
7. cataract also know as ......
8. cider is made from ......
9. Dark Continent is also known for ......
10. new world is also known as life after ......
11. bad dream also call ......
12. a cod is a ......
13. young trees is called ......
14. drunken men  also known as .......
15. the colour for water is ......
16. solid water is called ......
17. belacan in english is ......
18. instrument use to see tiny objects called ......
19. birds eye view is a 3 ......
20. another word for solve is ......

senang kan..camni sekali sekala best kot boleh hilangkan bosan...nanti entry seterusnya saya bagi jawapan..hehehe.. :D

Wednesday, 25 November 2015

selalu kena ingat

Merasakan diri lebih baik daripada orang lain/pendosa meletakkan kita lebih rendah berbanding dirinya di sisi Allah- Pahrol Mohamad Juoi






Giveaway Poskad Vintage

aisya buat giveaway lagi ..haa.. korang jom ramai2 join.. kita meriahkan GA tu. :)
simple, klik banner bawah ini

http://jindrisska.blogspot.my/2015/11/give-poskad-vintage-bahasa-jerman.html

Monday, 23 November 2015

kahwin muda : DINAR sebagai mas kahwin

assalamualaikum. nak kahwin dah ke? saya sendiri tunang/kahwin muda. kawan2 naik pentas konvokesyen..saya tunggu hari ..hihihi..dah tertulis jodoh saya awal :). pasangan muda kalau berkahwin memang hebat dugaannya ( maklum dunia global dunia tanpa sempadan ). kita kalau kahwin kerana ikut nafsu dan hati muda je memang takkan kemana. segalanya kerana Allah. bukan semata2 nak elak maksiat atau yang sewaktunya tapi lebih kepada tujuan perkahwinan itu sendiri. rasanya kalau nak ulasan ringkas kesedaran dan bab kahwin usia muda korang cuba baca artikel yang ditulis AIMAN BANNA ni. senang hadam kot untuk muda mudi. ok berbalik pada tajuk entry ni mengenai DINAR sebagai mas kahwin. Sebenarnya mas kahwin menggunakan dinar emas bukanlah sesuatu yang baru kerana ianya merupakan tradisi zaman islam sendiri atau erti kata lain dinar emas dan perak digunakan secara berleluasa dalam segala aspek termasuk hal-hal perkahwinan sejak dari zaman Rasulullah saw dan para sahabat seterusnya zaman pemerintahan kerajaan islam. Saya ada terbaca artikel seorang artis popular tanah air berkahwin dengan menggunakan dinar emas sebagai mas kahwin untuk pengantin perempuannya. Mas kahwin mereka ialah 13 keping dinar emas ( setiap 1 keping berat 4.25g dan berketulenan 24k/999.9 ). kalau nak tahu rupa dinar emas boleh tengok contoh kat bawah ni .


1 keping dinar emas ini saiznya lebih kurang sebesar syiling o.5o sen yang warna kuning tu tapi nipis sedikit. berat 4.25g dan nilai pasaran sekarang mencecah 85o sekeping. kalau ada antara korang nak berkahwin boleh la dapatkan dinar emas sebagai mas kahwin . boleh juga cari yang suku dinar ( 1/4 dinar seberat 1.0625g  atau paling ringan syiling emas 0.5g ) semuanya dengan ketulenan 24k. Bagus juga untuk menabung - lebihkan tabungan emas berbanding duit/matawang. lebih untung. sekarang beli rumah/sewa rumah pun boleh dibayar dengan emas. so kepada pasangan yang nak kahwin ..korang ada pilihan yang jauh lebih baik sekarang kan?

Abu Bakar ibn Maryam  meriwayatkan bahawa dia mendengar Rasulullah S.A.W bersabda - Akan tiba satu zaman dimana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah DINAR dan DIRHAM ( untuk digunakan ) - Musnad Imam Ahmad ibn Hambal

Sunday, 22 November 2015

Serbuk Asamboi

Cara bungkus dia memang boleh buat orang yang tak tahu terpikir2 serbuk apa je lah yang dijual dalam plastik lutsinar yang dipek kecil-kecil . silap haribulan orang pikir dadah pulak..hrmm ni serbuk asamboi sedap dan femes tu warnanya putih mcm tepung gandum. nak beli sebungkus besar tak jumpa yang ada yang dah dipek kecik2 cam ni ha. nak beli kene beli banyak bungkus plak. sebungkus o.5o sen . untung tokei kedai meniaga...hihhii 

  


Saturday, 21 November 2015

Segmen JOM KENALI FOLLOWER ANDA

KLIK BANNER

http://naurahnawwarah.blogspot.my/2015/11/segmen-jom-kenali-follower-anda-by.html


menetap: melaka
kerjaya/study : business/BENE
sebab blogging : minat
pernah join club blogger? : tak pernah
tag 2 rakan blogger: Riana . Kak Ana

Friday, 20 November 2015

good news buddies : its FREE lets join

korang suka tak kalau dapat REWARD ? suka kan lebih2 lagi kalau REWARDsampai depan rumah without any cost. cuma korang perlu kongsi pendapat je dalam WOOP. Jom reramai JOIN WOOP  dan menangi hadiah menarik . KORANG KLIK BANNER - FREE je :)

http://www.woop.my/friend/index/id/214229/


ok make it clear- 3 good reason join  A community of Women with Opinion -WOOP. FIRSTLY  korang akan dapat FREE STUFF . dont worry NO HIDDEN CHARGES! disini korang berpeluang  cuba produk baru di pasaran secara percuma :) so dengan cara ni korang akan lebih faham dan tahu kelebihan produk etc. SECOND- dari pengalaman korang tu.. korang share personal view mengenai produk yang korang dah guna..bagi pendapat ke/ cadangan or apa2 lah yang boleh bantu improve brand mereka. THIRD - perkongsian korang melayakkan korang kumpul point dan point2 ni semua boleh ditukarkan dengan hadiah! ALL ITS FREE.. perkongsian pengalaman pun dapat reward.. ok la dari takde pape kan..hihihi
JOM RAMAI-RAMAI JOIN FREE SIGN UP NOW k! 

http://www.woop.my/friend/index/id/214229/

Tq KAK ANA

jangan curik tau : dosa

salam Jumaat korang. dari saya kecik sampai besar kes macam ni selalu berlaku kan? kat kampung atau bandar sama je. bukan time solat jumaat semata  ..asal ada tempat ramai jemaah je.. ini adalah  perkara biasa contoh waktu kenduri kendara..betul tak? kadang bukan sebab kena curik pun tapi salah letak atau memang tersarung salah seliper/kasut atau kadang orang pinjam sekejap..pstt..sebenarnya saya pun pernah alami. time tu rombongan cuti sekolah.. pergi solat. kebetulan ada rombongan sekolah lain benti solat situ..lepas solat nak pakai kasut tapi kasut sekolah baru saya hilang dari tempat saya susun.. yang tinggal kasut sekolah dari brand dan size sama tapi dah koyak2 sikit..kat tepi tangga masjid..sadis je kene redha kasut baru cantik ditukarkan dengan yang lama dan sikit koyak.. sedih la time tu ..bebudak kan.. apakandaya.... so sesiapa yang melalui redha la ye kalau terpaksa sarung seliper/kasut sebelah2 yang berlainan.. syukur la dari yang kaki ayam...hihihi.. ( pic en.google je )

Kulit Bersih Dan Cerah 1

 SALAM JUMAAT
Nak tahu cemana nak kulit lebih bersih dan cerah..sini ada beberapa bahan semulajadi selain dimakan penuh nikmat bahan ni juga berkesan di luar kulit kalau diamalkan secara berterusan: 

BERAS
bahan paling mudah ada dalam umah korang. rendam beras semalaman . lepas semalaman letak beras dalam sehelai kain bersih saputangan misalnya..tumbuk halus.. then celupkan dalam air suam dan sapu/usap kat muka pelan2 ..(kawan sama blajar/orang sabah cakap rahsia kulit cantik, selain beras dia guna nasik lembek sapu muka dan bila kering  cuci dengan air suam. ) err ada tak?? :) sebab kulit dia memang bersih pinkish lagi..

KENTANG
hiris nipis2 atau tumbuk halus dan buat masker muka ..30 minit dan bilas dengan air suam..

BETIK
biasa dengar sabun papaya kan.sebenarnya betik mampu bantu cegah kedutan dan hilangkan sel kulit mati. basuh kulit betik bersih2..kupas buah amik kulitnya. blend kulit betik campur sesudu madu pastu oleskan kat muka.lepas 20 minit cuci je dengan air suam.

JUS LEMON/JUS LIMAU NIPIS
memutih dan melembab. campurkan jus lemon/limau nipis dengan hampas teh..dan sapu seluruh wajah..dan biarkan dalam 20 minit sebelum bilas dengan air suam/bersih ( paling bagus untuk masalah jeragat dan kulit kusam )

TOMATO
tomato merah yang betul2 masak lebih baik..parut hancur tomato. boleh campur sesudu air limau nipis atau air mawar..atau tomato sahaja. sapu seluruh wajah 20 minit  dan bilas dengan air bersih/suam.

Kalau rajin buat seminggu 3 kali..hasilnya korang akan tau nanti dan kalau semuanya MALAS nak buat. silakan REDHA  kalau wajah korang nampak tua dari usia sebenar..hihihi.. sebaiknya penjagaan kulit dimulakan seawal belasan tahun ye..atau cara paling mudah yang saya boleh bagi ialah pergi beli VITAMIN C - ( saya makan brand shaklee )

dan korang patut tahu penghasilan kolagen dalam tubuh mula perlahan seawal umur 21 tahun. untuk bantu penghasilan kolagen. korang PERLU VITAMIN C :) TAHUTAK COLAGEN KOMPONEN UTAMA MEMASTIKAN KEANJALAN KULIT...err memangla lambat laun tua juga.. tapi tak salah kalau awet muda kan..:) 

nah buat tatapan korang si kendall jenner yang cun ni .


Thursday, 19 November 2015

cinta monyet

cam ni la kot cinta monyet tu cinta budak2 yang tak tau apa2 tapi feeling2 gituw. hihihi. tu untuk sisi lucu lah kan. tapi sisi lainnya ada banyak yang tersirat untuk kita manusia dapat  menilai/belajar dan ambik pengajaran.hrmm
pic- amik kat FB :)


Wednesday, 18 November 2015

ayam hutan masak gulai cili padi

assalamualaikum
jom hari ni ada dua ekor ayam hutan hasil berburu.. kita masak lemak cili padi versi negeri sembilan.. ingat nak masak dengan sayur maman buat rendang ..tapi tak jadi sebab sayur maman takde kat pasar..kecewa je.. jadi saya masak apa yang ada :)




makan ngan ikan masin rangup dan sambal belacan .. siyes sedap daging ayam hutan hihihi..ni semua gara2 terliur2 pasal semalam dah tertengok jaguh kampung kat tv.. selera sangat tengok rendang sabah..tapi jauh sangat nak dapat..masak ape yang ada je la..yang penting ada cilipadi ..hihihi.. :)

Tuesday, 17 November 2015

To blogger buddies yang rajin


assalamualaikum
rezeki kalau DIA nak bagi :)  hihihi. nuffnang murah hati bagi CPUV ( TQ nuffnang ) so..sila2 lah ringankan tangan korang untuk klik...dapat CPUV ni pon  asbab korang jugak blogger buddies yang ohsome yang selalu rajin jengah blog kusam ni. what you give you get back :)





Monday, 16 November 2015

1ST GIVEAWAY MagicBaked

Jom JOIN magicbaked pulak. KLIK BANNER bawah tau. saya pilih yang syarat simple2 je ni


http://magicbaked.blogspot.my/2015/11/1st-giveaway-magicbaked.html

due date 29 november 2015
tag : ciktulipdayahmy

Sunday, 15 November 2015

3D PUZZLE GIVEAWAY BY IY&SYARIZWAN

assalamualaikum
musim segmen dan giveaway  sepanjang bulan November dan December ni. jom join giveaway anjuran IY dan SYARIZWAN ni. syarat pun simple sangat. KLIK BANNER bawah ni tau.

http://duniakita94.blogspot.my/2015/11/3d-puzzle-giveaway-by-iy.html
  
GIVEAWAY BERLANSUNG DARI 2 NOV- 29 NOV


Tahniah Blogger Buddies

assalamualaikum
seperti yang dijanjikan dalam  segmen kembara misteri burung hantu  hari ni 15/11/2015 saya  listkan blogger buddies bertuah yang akan menjadi vip di blog saya untuk tempoh 15/11/2015 - 31/12/2015 - random number generate ye :) yang berjaya saya ucapkan tahniah pada yang tak berjaya korang tetap blogger buddies yang ohsome ohsome ohsome - hehhee.. jom check it out !!


  
AzeyAriez  77 . FarrahMF  2 . NaoMei  66 . zafirah  69 . BKM 59 . MiyaAmira 74 . NanaLiena 9 . missS 42 . MsKejupenyet 10 . cikMimie 15 . HANA 65 . Arbaina 68 . madihahdeen 31 . RianaLittleCuties 12 . FidaZEin 7 . ilaSyafila 67 . chentaAbby 85 . hanisMasturina 36 . BusyraTakiyudin 16 . AzHafizah 33 . BanuSyah 18 . BelogNabihah 4 . CikTie 20 . zizieZainal 87 . NoorAkma 46 

KEPADA 25 BLOGGER VIP.. SEPERTI YANG TERMAKTUB DALAM SEGMEN ..KORANG AKAN MENERIMA CENDERAHATI SELEPAS TAMAT KONTRAK DIMANA TARIKH KONTRAK BERAKHIR 31/12/2015 INI. so dengan rendah hati diminta emailkan :

Nama ( sebelah nama letak no bertuah korang )
Alamat
No tel 

HANTARKAN MAKLUMAT TERSEBUT ke EMAIL saya  rusmeyati@gmail.com
maklumat boleh dihantar mulai 15/11/2015 - 25/12/2015

1 BLOGGER UNTUK HADIAH MISTERI !! 
PEMILIHAN BERDASARKAN  PENYUMBANG TERTINGGI TRAFFIC SOURCES (REFERAL) SEPANJANG 7 HARI SEGMEN BERLANSUNG :) 

TAHNIAH
 FARRAHMF

Untuk hadiah misteri pengeposan akan dilakukan dalam tempoh 1 minggu dari tarikh pengumuman (cewah macam penyimpan mohor raja2 plak rasa) - sila hantarkan maklumat yang dikehendaki ( seperti di atas ) ke alamat email yang diberi ASAP. Pemenang hadiah misteri DILARANG sama sekali membongkarkan KEMISTERIAN tersebut kepada umum jeng3. ini bagi memudahkan kendalian untuk segmen2 misteri akan datang..hehehe..
( WAHHH..konon misteri sangat plak kan ) silakan berdebar-debar .kikiki :)


KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT. TAHNIAH
SILA MELIBATKAN DIRI LAGI LAIN KALI

Friday, 13 November 2015

Official Closed

alhamdulillah dengan ini berakhir sudah segmen kembara misteri burung hantu yang berlansung selama 7 hari 7 malam itu. blogger suam2 suku macam saya  first time buat segmen...tapi alhamdulillah 89 peserta yang support dan memeriahkan segmen ni saya ucapkan terimakasih sangat2- korang memang ohsome!! senarai penuh yang join pun dah saya listkan sekali DISINI ada 89 nama semuanya -jgn lupa blogwalking sambil follow. seperti yang dijanjikan keputusan penuh blogger bertuah dan misteri akan diumumkan pada 15/11/2015.bagi burunghantu rehat dulu-err tapi korang rajin2 la datang sini kalau takdak entry klik la dove ke oldtowncoffee ke oldtownWing ke. tp jgn lupa tinggal jejak :)

 SEGMEN KEMBARA MISTERI BURUNG HANTU OFFICIAL CLOSED : 00:00 13/11/2015  TQ

Thursday, 12 November 2015

beberapa jam lagi

segmen akan berakhir beberapa jam je lagi..segmen hingga jam 00:00 13/11/2015 je tau.. malam ni la..so sesiapa yg belum join sila2 kan la ke SINI. untuk yang dah sertai semoga murah rezeki kalian :)


segmen belum selesai so burung hantu cuba kekalkan mata bulat yang cantik tu hingga malam nanti.. eh kata blogger buddies meh la join SINI 


Wednesday, 11 November 2015

Rokok dan Vape sama je

merokok tu sesuatu yang tabu bagi segelintir masyarakat terutama Jews baik lelaki atau perempuan..tapi kat sini perkara biasa.. merokok dikalangan wanita pun biasa..saya tak kata wanita yang merokok tu teruk sebab 1 hari nanti kalau dia jadi baik mungkin dia lebih baik dari kita yang konon baik ni..pun bukan saya tak kisah kalau lelaki merokok.hrmm..tp bila nampak pempuan bervape- terus rasa bijikmata nak pecah lapan..pastu terbayang kalau diri sendiri bervape- berdoa masa tu saya adalah orang kurang siuman utk buat keputusan bervape - I :

 

Tuesday, 10 November 2015

Ingatkan Diri Sendiri

rasa yang patut ada pada DIA

penat kerja pergi bersiram
bersiram dengan air sungai
bila nasihat angguk paham
belakang2 buat perangai

pergi kebun petik ceri
tak perasan kaki terpijak duri
berasa baik diri sendiri
buruk orang dikeji-keji

budak2 main senapang
berlari lari sampai senja
yang buruk2 tu orang
yang baik2 kita sahaja

pergi pasar beli salad
jangan lupa ulam pegaga
sabar mana ada had
terus bersabar baru kesyurga

anak kambing dalam gua
dari gembala dia sembunyi
takut nanti tak sempat tua
kiamat pulak yang berdiri

tak kenyang dipuji dan tak mati dikeji

err..jemput ye join SEGMEN SAYA. segmen tu menghantui 7 hari jek.. hihihi :)

Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By CikTulip

assalamualaikum
Nah jom beramai -ramai kita join Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By CikTulip ni. Ni first GA by Cik Tulip. sambil menyelam minum air lah kita..dalam cari kenalan sangkut plak 1 gift. mana tahu rezeki tak duga. Jom syarat pun simple je. KLIK BANNER bawah ni k

http://besidesme21.blogspot.my/2015/11/giveaway-duit-saku-bawal-aidijuma-by.html

Blog baru ye (yg ke 4 sebenarnya ) simple je..Cik tulip masih study so blog ni tentu saja berkisar tentang student life dia kan..ada tips dan resepi juga.so just KLIK BANNER then you will be there....Tagging 3 bloggerians :)  yana . nabihah . sofieadie

 

Sunday, 8 November 2015

coffee nerd

assalamualaikum 
ada tak sesiapa kat sini obsessed/extremely interested with something macam saya ni.coffee. saya memang suka sangat minum kopi. ni kira throwback la ni..mula minum kopi zaman study..asal exam je siaplah aroma kopi siang malam pagi petang..ada tu lagi sadis bubuh panadol dalam kopi konon nak stay up jenis tak tido terus masuk dewan. dasyat..saya ni bila orang lain minum saya pun minum. tapi diorang stay up saya tido..tak study..jenis kalau sampai masa tido..terus tido walau baru je lepas minum kopi..hee..tabiat suka minum kopi terbawa sampai sekarang!


zaman study memang dah tahu keburukan minum kopi ni tapi rasa gerun belum datang vs belum dapat hidayah.tapi baru2 ni terbaca plak pasal kesan minum kaffein boleh menyebabkan ketidaksuburan dan masalah insulin resistance (kajian oleh Journal Diabetes Care 2005).tu yang rasa sentap sikit tapi sebelum tu sempat minum kopi lg. kalau nak tau Insulin resistance boleh menghalang ovulasi. terus rasa insaf kejap. bukan ape time muda la nak kene jaga semua. mak pesan badan nak pakai lama. korang baca artikel Dr.Zubaidi kat SINI. Tapi sekarang memang byk dah kurang sebab rajin makan Shaklee dah. :) ngeeee 

errr..segmen KEMBARA MISTERI BURUNG HANTU tu masih berlansungkan? korang tak join ke..pi la join..mana tau rezekikan sambil tu jalin ukhwah.takde rezeki sebab dah join tak sama ngan lansung tak join! betul tak?. mata burung hantu masih bulat besar lagi so memang dia SEDANG CARI suspek la tu..hehehe.. Selamat Bersegmen Semua..:)

Saturday, 7 November 2015

7 hari 7 malam korang diperhatikan

eh dah join ke belum segmen KEMBARA MISTERI BURUNG HANTU .  jom lah korang join bagi meriah segmen tu. kat kanan di sidebar ada banner boleh klik juga .segmen 7 hari je.yang nama dah update tu jangan lupa blogwalking/follow .tu semua blogger misteri geng burung hantu.. nak tahu apa misteri kena la pi jalan blog diorang. 


7 hari 7 malam je laa... bukan 7 keturunan.. heee

Sambil2 tu kalau nampak iklan dove/oldtown  kat sini sudi2kan la klik ye :) TQ

Friday, 6 November 2015

DOVE Review | Teknologi Oxyfusion Untuk Rambut Ringan dan Tebal

yeay dapat semula mahkota saya..itulah rambut sebenarnya!.hihi.. so untuk korang2 yang bertudung dan cerewet macam saya wajib la cuba produk penjagaan rambut terbaru Dove Volume & Nourishment . bila dah stress, penggunaan hair dryer yang kerap, rambut yang kotor dan berminyak dengan kekangan masa untuk diri sendiri boleh buat orang perempuan histeria bila tengok rambut sendiri yang leper nipis kering dan kejung depan cermin! Verangan je kalau nak simpan rambut panjang siap nak buat volume2  macam retis gitew..sebab kesudahannya rambut tersisir rapi sama pendek macam lelaki/suami..:) kihkih..TAPI dengan Dove Volume & Nourishment impian korang yang nak simpan rambut panjang tapi ringan tebal dan bervolume2 bakal MENJADI KENYATAAN. bukan setakat menambahkan keayuan wajah dan feminisme..malah rambut jadi lebih lembut dan cantik.. so walaupun bertudung jangan sesekali abaikan penjagaan rambut..rambut kan mahkota wanita..

set ni ada 2 item iaitu syampoo dan perapi..saya guna keduanya! cara penggunaan pun senang, picit syampoo kat tapak tangan dan apply kat rambut dan kulit kepala  sambil urut2 kulit kepala then bilas bersih ..lepas tu baru guna perapi..Set Dove Volume & Nourishment ni hadir dengan teknologi oxyfusion..pada sesiapa yang tak tahu.. teknology oxyfusion  ialah gabungan bahan2 oxygenfused dalam molekul syampoo dan perapi yang ringan dan melapisi rambut dimana gabungan inilah yang membuat rambut lebih ringan lembut dan hingga 95% lebih bervolume. sebelum ni macam2 syampoo dah guna tapi rambut ni meleper juga - rambut jenis halus bila dah melekap nampaklah macam nipis dan sikit kan..kepala pula yang nampak macam besar..sebab tu cuba Set Dove Volume & Nourishment dengan teknologi Oxyfusion ni..Memang puashati

rangkaian syampoo dan perapi ni bau wangi dan segar . lepas ni boleh la libas2 rambut  dengan senang hati tapi dalam rumah je lah sebab kat luar bertudungkan! Untuk yang masih tercari2 produk penjagaan rambut harian boleh mula dengan set Dove Volume & Nourishment sesuai untuk semua jenis rambut dan selamat digunakan setiap hari..Nak lebih info jom check it out web  DOVE

 

Segmen Carik Bloglist Blog Encik Kidal

Jom join segmen carik bloglist blog encik kidal. syarat mudah! nak tau sila KLIK BANNER di bawah okeh

http://perantaumasa96.blogspot.my/2015/11/segmen-carik-bloglist-blog-encik-kidal.html


Selamat Bersegmen
 

Thursday, 5 November 2015

Segmen Kembara Misteri Burung Hantu

Assalamualaikum :) 
Selamat malam! hari ni tepat jam 00:00 6/11/2015 dengan rendah hati saya rasmikan segmen kembara misteri burung hantu. segmen ini diadakan bertujuan untuk menambah rakan follower dan kenalan, mencari 15 25 blogger bertuah untuk mengisi bloglist sebagai VIP hingga 31/12/2015 dimana VIP ini juga akan terima cenderahati SELEPAS tamat kontrak di bloglist saya.... DAN mencari 1 blogger SPECIAL untuk kiriman misteri :)..



Syaratnya mudah je :

1. WAJIB follow blog saya - rosnordin
2. buat entry mengenai segmen ini tajuk : segmen kembara misteri burung hantu
3. copy banner di atas dan backlinks ke entry ini
4. dah siap sila tinggalkan link entry anda itu di ruangan komen entry ini ye.
5. yang bertuah akan diumumkan pada 15/11/2015

Segmen berlansung selama 7 hari bermula jam 00:00 6/11/2015 hingga jam 00:00 13/11/2015 - senarai semak KLIK di bawah ye ..Terima kasih :) 

7 HARI KEMBARA MISTERI BURUNG HANTU MENEMUI MEREKA INI 
AyuFarahanaFarrahMF . TheKehalusanKelembutan . BelogNabihah . PerduCinta . MasitaEyta . FidaZEin . GreenFarra . NanaLiena . MsKejupenyet . ShikinRazali . RianaLittleCuties . MelissaMuklis . MILxHASHIM . CikMimie . BusyraTakiyudin . Lily . BanuSyah . ZamiziJusoh . CikTie . YangBaik . wawaabdhadi . myiDEAkini . abaklorongcinta . MissMS . IzyanYanCinnamon . RadhiaRazali . AqilahOthman . sofieadie . LZ . madihahdeen . miaLiana . AzHafizah . sitiRohaidah . mieermieyra . hanismasturina . nurRaihanah . fatini . husnacomeyy . AlieyaYaya . Hafiz . missS . wardahAneesa . fiefiIra . ainaSofiah . NoorAkma . AnisShafika . NurulNadia . ShAmarina . nurHidayah . syaidahSeha . kakSue . shahirah . haniFadhlina . anaFatihah . namy . missDae . zarulFarhana . BKM . nazaraman . bondaZahra . cikNA . syaMimie . yanaLibra . HANA . NaoMei . ilaSyafila . Arbaina . zafirah . AinZuhairi . salina . kakMenai . Misya . MiyaAmira . FIA . mastura . AzeyAriez . NoorNajwa . MissFatyn . poohMontel . OmbakBergigi . ayuBarbydol . BeibyYatie . sitiRahayu . chentaAbby . zieAzi . zizieZainal . ummuMeow . AisyahIsmail 
special case join selepas 00:00 13/11/2015 ialah peserta no.90 - join lepas saya post entry OFFICIAL CLOSED ( ikut jam tempatan )
Esmeralda 
SILA JANGAN SERAM..kihkih 

OFFICIAL CLOSED - 00:00 13/11/2015 

Wednesday, 4 November 2015

tutorial letak tabber widget di sidebar blog

Assalammualaikum :) memandangkan ada yang request tutorial tabber widget sidebar jom nak share sekali..sebenarnya tutorial memang dah ada tapi belum post je..bila terbaca kat cbox baru rasa macam nak post, mana tau ada yang minat nak apply mungkin juga boleh bantu mereka yang nak blog lebih kemas dan simple . bila klik mana2 tab akan keluar info kat bawah tu.. ni saya share yang saya tahu dan buat kat blog je lah ye..:) jom follow je step ni. tag mawar assufi



1. Dashboard-->Layout-->Add a Gadjet-->HTML/JavaScript

2. Copypaste code kat bawah ni dalam html/javascript tu k



<style type="text/css">
    .tabber {
     padding: 0px !important;
     border: 0 solid #D7D7D7 !important;
     }
    .tabber h2 {
     float: center;
     margin: 0 1px 0 0;
     font-size: 12px;
     padding: 2px 5px;
     border: 1px solid #D7D7D7;
     margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/
     overflow: hidden;
     position: relative;
     background: #ffffff;
     cursor:pointer;
     }
     html .tabber h2.active {
     background: #D7D7D7;
     border-bottom: 1px solid #D7D7D7; /*--"Connect" active tab to its content--*/
     }
    .tabber .widget-content {
     border: 1px solid #D7D7D7;
     padding: 10px;
     background: #fffffff;
     clear:both;
     margin:0;
     }
    .codewidget, #codeholder {
     display:none;
     }
    </style>
    <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script>
    <script type="text/javascript">
    $(document).ready(function() {
    $('#codeholder').bloggerTabber ({tabCount : 7 });
    });
    </script>
    <!-- to make sure the widget works, do not alter the code below -->
<div id='codeholder'><p>Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div>


 
code ni dah siap saya edit cuma tukar je beberapa perkara kat bawah:

bold hitam : boleh tukar nak solid/dashed/dotted  
merah : warna border/background selepas dan sebelum point cursor- sila ganti ikut kod warna pilihan masing2 ye :)
Biru : bilangan tab yang anda mahu . boleh ubah ikut keperluan


3. save je dan siap!

susun tab title ikut susunan masing2  contoh  saya susun :)




senang tak. semoga perkongsian ni dapat memudahkan/ membantu sesiapa yang mungkin memerlukan. boleh try dan berjaya atau tak silakan komen okeh..:) tq

Tuesday, 3 November 2015

Izzat Azhar buat Review Blog

Assalammualaikum.
sempena november , segmen IzzatAzhar menjadi segmen ke 2 saya dalam penyertaan segmen dan giveaway yang berikutnya .hihi .segmen ni hadiah dia lain sikit - 3 yang terpilih akan dapat review blog dan award, 10 terpilih lain akan dimasukkan dalam monthly bloglist Izzat. so apelagi meh reramai join.ada rezeki lekat 1 untuk review kan.kihkih.yang penting cuba! :) Syarat pun senang .silakan KLIK BANNER ye.

http://izzatazhrofficial.blogspot.my/2015/10/contest-izzat-azhar-buat-review-blog.html

segmen berakhir 7 november jam 2359. ada 4 hari lagi...kalau post ni melintas depan korang silakan join tau! jangan terpejam mata plak .sekian :)