Tuesday, 22 March 2016

Happy Tuesday

Assalamualaikum dan selamat pagi . Sempat kongsikan sikit kata-kata hikmah untuk kita semua pagi ini.

BELAJAR DARI KATA-KATA HIKMAH IMAM AS-SYAFIE
"Bila kamu tak tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggung perihnya kebodohan."
"Berapa banyak manusia yang masih hidup dalam kelalaian, sedangkan kain kafannya sedang ditenun".
"Orang yang berilmu dan beradab, tidak akan diam di kampung halaman. Tinggalkan negerimu, merantaulah ke negeri orang"
"Jangan cintai orang yang tidak mencintai Allah. Kalau Allah saja ia tinggalkan, apalagi kamu"
"Doa di saat tahajud adalah umpama panah yang tepat mengenai sasaran."
"Ilmu itu bukan yang dihafal tetapi yang memberi manfaat.”
"Seorang sufi tidak menjadi sufi jika ada pada dirinya 4 perkara: malas, suka makan, suka tidur dan berlebih-lebihan".
"Siapa yang menasihatimu secara sembunyi-sembunyi maka ia benar-benar menasihatimu. Siapa yang menasihatimu di khalayak ramai, dia sebenarnya menghinamu''
"Jadikan akhirat di hatimu, dunia di tanganmu, dan kematian di pelupuk matamu"
-Imam asSyafie

 Gambar Hiasan

Lately saya sangat sibuk dan nampaknya agak lama tak update blog lagi. hihi. Tapi takpe korang yang rajin singgah tu terima kasih banyak-banyak. InsyaAllah nanti saya singgah blogwalking ke 'rumah' korang :).  

Monday, 14 March 2016

Happy Monday

Assalamualaikum..hi everyone. Letih lemau dan mengantuk lagi sebab hari Isnin? Kalau nak tidur lagi kita tunggu antara pukul 12 ke pukul 1pm nanti. Waktu macam ni dapat lelap 5-10 minit pun dah cukup puas dan bermakna. Tengok arnab ni bermalas-malas tidur pukul 9am. "Waktu tuan dia nak bagi makanlah dia nak bermalas-malas pulak"...

Gambar Hiasan

Gambar Google je

Pagi jangan lupa sarapan ..kalau mata letih memanjang cuba minum kopi atau teh. Bantu cegah mengantuk malah lebih fokus bila bekerja/studi lebih-lebih lagi yang nak hadap komputer berjam-jam. 


Ceriakan hari dan hidup korang selalu okeh. Kalau tak mampu nak ceriakan diri sendiri kita ceriakan orang lain dulu. Bila tengok orang lain ceria. InsyaAllah kita rasa bahagia dan gembira. Eh kalau join GA boleh buat orang ceria dan gembira... elok juga kalau korang Join GIVEAWAY by Ros Nordin tu ..hee :)


Friday, 11 March 2016

G I V E A W A Y by Ros Nordin

Assalamualaikum. Seperti yang dijanjikan hari ini Jumaat 11 March 2016 saya dengan rendah diri melancarkan GA sempena menggantikan SEGMEN BLOGLIST yang tak jadi. Macam segmen sebelum ini saya memang berharap GA ini mendapat sambutan. Harap korang semua sudi join beramai-ramai memeriahkan GA ni. Syarat senang InsyaAllah.


1.Follow Blog  RosNordin ( Yang ini WAJIB ) dan Follow Instagram ( Yang ini Kalau SUDI ) 
2.Buat entry tajuk "GIVEAWAY by RosNordin" Copy banner diatas dan backlink ke entry ini.
3.Dah siap sila letak link korang di ruangan komen entry ini dan tulis sekali hadiah pilihan.

Giveaway berlansung selama 20 hari bermula hari ini 11 March 2016 hingga 31 March 2016 dan melalui giveaway ini saya seikhlas hati nak bagi 11 hadiah untuk mereka yang bertuah . 1 adalah hadiah misteri yang akan diberikan kepada PENYUMBANG TERTINGGI TRAFFIC ke blog saya. DAN BILA MISTERI MAKNANYA AKAN KEKAL MISTERI la ye.. Ada 20 hari kan jadi  perbanyakkanlah sumbangan traffic di blog ini.. hihihi.. dan baki 10 hadiah korang boleh tengok bawah ni..

MANGO Zip Cosmetic Case yang simple dan cantik with small souvenir inside, 1 x 5 Pemenang Bertuah.


 The Body Shop GIFT 1 x 5 Pemenang Bertuah

  
Tiba-tiba ada 2 extra gift . HP case tapi untuk iPhone 6/6s sahaja  ( ada orang sponser )  so jalan sekali..JOM join GA ramai-ramai . 

1 x Slim Leather Case - Red
1 x  Bumper Case - Silver

Total 12 Pemenang dipilih melalui random number generator ikut hadiah pilihan masing-masing dan 1 Hadiah Misteri akan diumumkan pada 5 April 2016.  
 
Selamat Berjaya Semua Rakan Blogger Maya
 


 

Hikmah Tersembunyi

Salam Jumaat - Jom baca cerita ni. Ringkas dan menarik jadi saya copypaste dari SINI dan kongsikan sebagai ingatan diri sendiri dan rakan rakan..
Dulu masa saya darjah 6 seorang cikgu selalu cerita kisah ni. Ada seekor rusa yang sangat cantik. Dia selalu berbangga dengan tanduknya yang bercabang dan sangat cantik. Wah cantiknya tanduk aku. Tapi dia cukup malu dengan tapak kakinya yang tak cantik....Dia senyum seorang diri bila tengok tanduk dekat air. Tapi sedih saat tertengok tapak kakinya..Satu hari dia di kejar harimau. Dia lari laju-laju. Pijak semua benda tajam. Selaju mungkin. Tiba-tiba tanduknya tersangkut di pokok..dia cuba tarik. Tapi gagal.Dia menangis...dan menangis sambil menunggu harimau datang. Katanya wahai tanduk yang ku banggakan..hari ni kau telah binasakan diriku. Kerana kau aku tersangkut dan akan mati...wahai kaki yang selalu aku hina. Hari ini kau berjuang berkorban menyelamatkan diriku..tapi inilah akhirnya.....kakinya tidak berhenti menyelamatkannya. Cuba larikan diri. Hingga harimau sampai. Dia tendang harimau. Dia bergelut dengan harimau. Sehinggalah dia disiat satu persatu...kaki berjasa sampai akhir...Begitulah dalam dunia kita kadang-kadang kita berbangga dengan kemuliaan, pujian, harta kekayaan,nama dan pangkat tapi di dalamnya ada dosa dan maksiat sehingga kadang-kadang kita terlupa itulah sebab kita derita di akhirat...

Ialah bukan semua yang kita suka itu baik untuk kita dan bukan juga semua yang kita tak suka itu buruk untuk kita. Kadang Allah hanya menguji sejauh mana keikhlasan kita hambaNya dalam menjaga iman dan agama, bersabar dan tabah, bersyukur dan redha dengan apa yang Allah aturkan ..itu sahaja.. 

Allah will make everything BEAUTIFUL, at the RIGHT PLACE, at the RIGHT TIME, for the BEST REASON, Always have faith in Allah.





Monday, 7 March 2016

Saya Nak Buat GA

Assalamualaikum.. wah rindu nak blogging..Maaf kebelakangan ini tak sempat ziarah dan tinggal komen di blog sahabat maya sekalian. InsyaAllah saya kembali bersiaran dan akan menjejak kalian semua....Sebelum itu ingat tak Januari lepas dalam entry INI saya nak cari bloglist JAN-ARIL 2016 dan mencari dua pemenang misteri gift? January dan February lepas agak banyak segmen pencarian bloglist ( maklum tahun baru ), jadi saya tangguhkan sementara kononnya nak bagi blogger lain jalan dulu, dan bila segmen bloglist kembali reda baru nak buat.. tapi macam lama sangat pula tunggu dan agak sibuk hingga tak boleh fokus saya terus senaraikan sahaja bloglist pilihan sendiri. Disebabkan plan/hajat tak kesampaian, sebagai ganti saya nak buat GIVEAWAY. Ada tak yang nak join? Nantikan 11 March 2016 ini k